学术报告:世界一流的高等教育与中国的大学模式

信息来源: 发布日期: 2015-04-24 浏览次数:

World-Class Higher Education and the Emerging Chinese Model of the University

(世界一流的高等教育与中国的大学模式)

李军副教授/博士香港中文大学

2015.5.14下午 16:00 逸夫楼8043

内容摘要:Chinas recent quest to develop world-class universities is a significant phenomenon within the worldwide transformation of tertiary education. Taking a historical-cultural approach and drawing on empirical findings, this article investigates the emerging Chinese University 3.0, considering its key features and contributions to global communities. First, examining the rhetoric about world-class universities in varied societal contexts, it explores the institutional initiatives and government agendas involved in Chinas drive for global status. Then, using case studies of three universities moving toward mass higher education and world-class status, it shows the role played by their institutional individual initiative. It next describes key features of the emerging Chinese model of the university, including the core values of self-mastery and intellectual freedom, to show how it differs from the dominant Anglo-Saxon and American models but shares some features with the continental European and Japanese models of the university. The final section considers policy implications of the emerging Chinese model, its potential lessons for reform and practice, and its role in fostering vibrant democracies and global dialogue among civilizations in the future.

演讲者简介:

李軍博士現任香港教育研究學會主席、香港比較教育學會往屆會長、以及香港中文大學教育學院教育行政與政策學系副教授,並将于今年六月开始任教香港大学教育学院,负责其教育政策研究所。他於九十年代初自上海開始學術生涯,曾先後在香港大學、東京大學、馬里蘭大學、多倫多大學及香港教育學院工作,並兼任香港教育學院管治與公民中心以及終身學習研究與發展中心的研究員、經合組織 (OECD) 學生能力國際評估計劃香港中心 (PISA Hong Kong Centre) 研究員,以及數所内地大學的顧問教授。此外,他還擔任《教育學報》副編。

李博士的學術興趣在於政策研究,以英、中、日文發表學術論著多種。最近出版有與許美德教授等合著的《21世紀中國大學的肖像——高等教育大眾化》( Springer/CERC, 2011; 2012年該書榮獲美國比較與國際教育學會高等教育分會[CIES-Higher Education SIG]最佳圖書二等獎)等。作為首席研究員,李博士目前主持香港大學教育資助委員會優配研究金的研究項目"中國和非洲大學在教育和培訓領域的合作" (項目編號: 842912),以及"世界一流大學、學術出版及研究的評估--全球化背景下高等教育使命的再思考"等。此外,他還活躍於其它大型國際研究項目,如聯合國教科文組織和世界銀行的 "學生學業成就的國別評估及標準"、聯合國教科文組織的 "終身學習與就業 -- 亞太八國及地區的分析研究" 、國際教育成就評價協會關於公民與公民教育的國際研究(ICCS) 的中國試點、及經合組織(OECD) 學生能力國際評估計劃香港中心(PISA Hong Kong Centre) 研判項目等。